TS EN 62305-1 Yıldırımdan Korunma Standartı
Bölüm 1: Genel Kurallar
Bu standard yapıların, bunların tesisatlarının, içindeki insanların, yapılara bağlı hizmet tesisatlarının yıldırımdan korunmasında takip edilecek genel prensipleri kapsar
TS EN 62305-2 Yıldırımdan Korunma Standartı
Bölüm 2: Risk Yönetimi
Bu standard toprağa düşen yıldırım çarpmalarından dolayı yapılarda veya hizmet tesisatlarında meydana gelen risklerin değerlendirilmesini kapsar. Standardın amacı bu risklerin değerlendirilmesini için prosedür sağlamaktır. Risk için katlanılabilir üst sınır belirlendikten sonra riskin katlanılabilir seviyeye veya bunun altına düşürülebilmesi için prosedür uygun korunma tedbirlerinin seçilmesini emin eder.
TS EN 62305-3 Yıldırımdan Korunma
Bölüm 3: Yapılarda Fiziksel Hasar Ve Hayati Tehlike
Bu standard, bir yapının yıldırımdan korunma sistemi vasıtasıyla fiziksel hasara karşı korunması ve bir yıldırımdan korunma sisteminin yakınında oluşacak dokunma ve adım gerilimlerinden dolayı canlılara vereceği zararın önlenmesi ile ilgili kuralları kapsar.
TS EN 62305-4 Yıldırımdan Korunma
Bölüm 4: Yapılarda Bulunan Elektrik Ve Elektronik Sistemler
Bu standard, bir yapıda bulunan elektrik ve elektronik sistemler için yıldırım elektromanyetik darbesinin sebep olduğu kalıcı arızalara karşı riski azaltma imkanı sağlayan LEMP’ten korunma tedbirleri sisteminin (LPMS) tasarım, tesis, muayene bakım ve deneyi ile ilgili bilileri kapsar.
TS EN 62561-1 Yıldırımdan Korunma Bileşenleri
Bölüm 1: Bağlantı Bileşenleri İçin Kurallar
Bu standard, bağlayıcılar kuşaklama ve köprüleme bileşenleri, yıldırımdan korunma sistemlerinin deney ek yerleriyle birlikte uzatma parçaları gibi parçaları gibi metalden yapılmış bağlantı bileşenleri ile ilgili kuralları ve deneyleri kapsar.
TS EN 62561-2 Yıldırımdan Korunma Bileşenleri
Bölüm 2: İletkenler Ve Toprak Elektrotları İçin Kurallar
Bu standard yakalama ucu sistemi ve indirme iletkenlerinin bir bölümünü oluşturan (‘’doğal’’ iletkenlerin dışındaki metal iletkenler ), topraklama sisteminin bir bölümünü oluşturan metal topraklama elektrotları için belirtilen kural ve deneyleri kapsar.
TS 13709 Yıldırımdan Korunma - Aktif Paratonerler
Bu standard, doğrudan yıldırım darbesine karşı tesisleri ve açık alanları korumakyayan yıldırımdan korunma sistemlerinde kullanılan aktif paratonerleri kapsar.
TS ISO 10134 Küçük Tekne
Elektrikli Cihazlar–Yıldırımdan Korunma
Bu standard, tekne boyu 24 m’nin altındaki küçük teknelere takılan yıldırımdan korunma ekipmanının tasarım yapım ve montaj kurallarını kapsar.
NFC 17-102
Yıldırımdan korunma sistemlerine ilişkin E.S.E. aktif sistemlerin temel alındığı Fransız standardıdır. Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde kullanılan en yaygın uluslar arası paratoner tesisatı standardıdır.
NFPA-780
National Fire Protection Association (Ulusal Yangından Korunma Derneği) olarak bilinen Amerikan yıldırımdan korunma ilkelerinin de yer aldığı standardın adıdır. Bu Standart kafes sistemi olarak da bilinen pasif sistemleri temel almaktadır.
Yıldırımdan Korunma Yönetmeliği
Bu Yönetmelik, yapıların yıldırımdan koruma tesislerinin can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle tasarımına, kurulmasına, işletilmesine ve denetlenmesine ilişkin hükümleri kapsar.
Topraklama Yönetmeliği
Bu yönetmelik esas itibariyle, frekansı 100 Hz‘in altındaki alternatif akım ve doğru akım elektrik tesislerine ilişkin topraklama tesislerinin kurulması, işletilmesi, denetlenmesi, can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsar.